تهیه نانوذرات اسانهای شیرین بیان، سیر و سیاهدانه و بررسی خواص بیولوژیکی و خواص فیزیکی و شیمیایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مهندسی شیمی، دانشکده فنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر

2 گروه مهندسی شیمی، واحد اهر، دانشگاه آزاد اسلامی، اهر، ایران

3 استادیار گروه مهندسی شیمی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

4 مرکز تحقیقات کاربردی دارو، دانشکاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تبریز، تبریز، ایران

چکیده

تقاضا برای استفاده از اسانس‌های گیاهان بدلیل خاصیت ضدمیکروبی به عنوان آنتی‌اکسیدان و ماده نگهدارنده طبیعی و طعم‌دهنده و عطردهنده در صنایع غذایی روبه افزایش می باشد . مشکل اساسی که وجود دارد فراریت بالا و محلولیت بسیار پایین اسانس‌ها است. بنابراین، پراکندگی اسانس‌ها در آب به عنوان املاح نانو، با استفاده از تکنیک‌های ارائه شده در فناوری نانو، می‌تواند یک راه حل کارآمد برای مشکلات ذکر شده باشد. از این رو در این تحقیق، میکروامولسیون‌های اسانس‌های شیرین بیان، سیر و سیاهدانه با موفقیت تهیه شدند. خاصیت فیزیکی و شیمیایی، فعالیت‌ها‌ی آنتی اکسیدانی، فعالیت‌ها‌ی ضد باکتریایی میکروامولسیون‌های تهیه شده مورد بررسی قرار گفت. نتایج میکروبی و کدورت نشان داد که کاهش اندازه ذرات اسانس‌ها در محدوده‌ی نانوامولسیونی با استفاده از سامانه‌های میکروامولسیونی‌ می‌تواند ویژگی‌های ضد باکتری و آنتی اکسیدانی آنها را افزایش دهد. از آنجا که کدورت میکروامولسیون‌ها شاخص خوبی برای اندازه یا پایداری فیزیکی آن‌هاست. لذا پایداری نیز با کاهش اندازه ذرات، افزایش یافت. بنابراین هدف از این کار تهیه نانوذرات اسانس شیرین بیان، سیر و سیاهدانه و بررسی خاصیت فیریکی، شیمیایی، فعالیت ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی بود.

کلیدواژه‌ها