تولید و بهینه‌سازی نانوکپسول حاوی روغن زنجبیل (Zingiber officinale) بر پایه صمغ عربی و ژلاتین به عنوان یک دیواره پلیمری طبیعی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

چکیده

زنجبیل (Zingiber officinale ) یک گیاه چند ساله است. ریزوم افقی، شاخه­ای، گوشتی، معطر، سفید یا زرد تا قهوه­ای است. از نام­های دیگر آن جربیل و زنزبیل نیز اشاره کرد. زنجبیل گیاهی چند ساله گرمسیری است که دارای ریزوم­های غده­ای می­باشد. زنجبیل جزء گیاهان دارویی مهم بوده و دارای خواص متعددی از جمله ضد تهوع، مقوی قلب، ضد لخته شدن خون، ضد باکتری، آنتی اکسیدان، ضد سرفه، ضد سموم کبدی، ضد التهاب، ادرار آور، کاهش اسپاسم، محرک سیستم ایمنی، ضد نفخ، افزایش ترشحات روده­ای معده­ای، پایین آورنده کلسترول خون، محرک گردش خون مغزی و محرک هضم غذا می­باشد. باتوجه به خطرات ترکیبات شیمیایی برای انسان ومحیط زیست، درسال­های اخیر از اسانس­ها و ترکیبات طبیعی به عنوان جایگزین مناسب برای حفظ و نگهداری محصولات کشاورزی استفاده می­شود. در این تحقیق برای تهیه روغن زنجبیل از پودر زنجبیل و روغن پارافین خوراکی به عنوان پایه روغن، از روش استخراج گرم استفاده گردید. از مهم­ترین فرمولاسیون­های نانو می­توان به نانوکپسول­ها اشاره نمود، نانوکپسول­ها بعد از نانو ذرات دومین عنصر پایه در فناوری نانو محسوب می­شوند. نانوکپسول­ها انواع متنوعی دارند، نانوکپسول پلیمری از جمله ترکیباتی هستند که به دنبال فرآیند (پلیمریزاسیون هم­زمان) در اندازه­ها و شکل­های گوناگون تولید می­شوند. از این رو در این تحقیق، کارآیی تولید و بهینه­سازی نانوکپسول­های حاوی روغن زنجبیل با دیواره پلیمری صمغ عربی مورد ارزیابی قرار گرفت

کلیدواژه‌ها