بررسی فیتوشیمیایی و آنتیاکسیدانتی دو گونه گیاه بادرشبو
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
چکیده
در تحقیق حاضر میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی دو گونه رایج از گیاه بادرشبو در ایران، اندازهگیری شد. همچنین خاصیت آنتیاکسیدانتی عصارههای هگزانی، اتیلاستاتی و متانولی آنها برای اولین بار مورد ارزیابی قرار گرفته است. بادرشبو یا Dracocephalum از خانواده Lamiaceae جزء گیاهان معطر و دارویی است که کاربرد سنتی فراوانی دارد. این گیاه را التیامبخش زخم میدانند و از عرق بادرشبو بهعنوان تقویتکننده قلب و آرامبخش استفاده میشود. همچنین دارای خواص اشتهاآوری، ضدمیکروبی و ضدنفخ نیز میباشد. این گیاه بیشتر در آذربایجان و شمال ایران یافت میشود. عصاره گیاهان مورد مطالعه با روش خیساندن بهترتیب در حلالهای هگزان، اتیلاستات و متانول به دست آمد. مقدار کل ترکیبات فنلی موجود در این عصارهها بر اساس معادل میلیگرم گالیک اسید در هر گرم عصاره خشک و مقدار کل ترکیبات فلاونوئیدی بر اساس معادل میلیگرم کوئرستین در هر گرم عصاره خشک، محاسبه گردید. خاصیت آنتیاکسیدانتی نمونهها نیز بر اساس توانایی مهار رادیکالهای آزاد DPPH اندازهگیری شد و نتایج به شکل IC50ارائه گردید. ماده آنتیاکسیدانت BHT به عنوان استاندارد استفاده شد. تمامی آزمایشها در 3 تکرار انجام پذیرفت. نتایج حاصل نشاندهنده وجود ترکیبات ارزشمند دارویی و خاصیت آنتیاکسیدانتی قابلتوجه عصارههای مربوطه است.