بررسی ترکیبات شیمیایی عصاره گیاه دارویی سرخارگل در روشهای مختلف خشک کردن به روش HPLC
نوع مقاله: مقاله پژوهشی
چکیده
cm 5/3
سرخارگل گیاهی علفی و چند ساله متعلق به تیره گل ستاره بوده و منشا آن شمال آمریکا گزارش شده است. سرخارگل دارای خواص آنتی ویروس ، ضد باکتری و ضد قارچ میباشد. در این مطالعه اندام هوائی سرخارگل با استفاده از شش روش مختلف خشک کردن شامل سایه، گلخانه، آفتاب و خشککن کابینتی صنعتی با دماهای 50، 60 و 80 درجه سلسیوس خشک گردید. مواد موثره با روش اولتراسونیک با امواج مافوق صوت استخراج گردیده و مقادیر مشتقات کافییک اسید ، آلکامیدها (8 و9) با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و مقدار ترکیبات فنل کل گیاه با دستگاه اسپکتروفتومتری تعیین مقدار شدند. نتایج نشان داد که نمونههای خشک شده در گلخانه با پوشش پلاستیکی دارای بیشترین مقادیر کلروژنیک اسید (18/3 میلیگرم برگرم در ماده خشک)، اکیناکوزید (29/ 4 میلیگرم بر گرم در ماده خشک)، سیناریک اسید (55/1 میلیگرم بر گرم در ماده خشک) و فنل کل (363 میلیگرم بر گرم در ماده خشک) میباشند. همچنین نمونههای خشک شده در سایه دارای بالاترین مقادیر کافتاریک اسید (8/25 میلیگرم بر گرم در ماده خشک)، شیکوریک اسید (57/36 میلیگرم بر گرم در ماده خشک) و آلکامیدها (1/361 میکروگرم برگرم در ماده خشک( میباشند. بهطور کلی با توجه به نتایج این تحقیق میتوان اظهار نمود که خشک کردن با استفاده از گلخانه با پوشش پلاستیکی و خشک کردن در سایه برای بهدست آوردن بالاترین مقدار ترکیبات مواد موثره در سرخارگل مناسب میباشد.